Започва седмицата, която Бойко Борисов и Мария Габриел имат, за да

...
Започва седмицата, която Бойко Борисов и Мария Габриел имат, за да
Коментари Харесай

Колко кабинета ще има в папката на Мария Габриел?

Започва седмицата, която Бойко Борисов и Мария Габриел имат, с цел да сглобят държавно управление.

До петък се обрисуваше кабинет, подсилен от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и вероятно Има Такъв Народ, като към момента не се знаеха изискванията, които трите подкрепящи партии биха сложили пред ГЕРБ и кандидат-премиерката Габриел. Но в събота най-неочаквано един от водачите на Политическа партия - Кирил Петков, подметна, че Габриел му е направила доста положително усещане и че ПП-ДБ ще разиска дали няма различен вид, с изключение на да даде страната на нова тройна коалиция.

Думите му незабавно дадоха почва за няколко версии, обсъждани в партийните централи и отвън тях.

Първата е, че от " Продължаваме промяната ", виждайки, че вторият мандат им се изплъзва, са решили да поддържат правителство на Мария Габриел, вкарвайки свои политически фигури. Оправданието би било, че в противоположен случай " подаряват страната " на коалиция, в която вземат участие Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Според наши източници, изключително значимо за Политическа партия е Асен Василев да стане финансов министър, даже вицепремиер. При допитване до разнообразни лица от ГЕРБ стана ясно, че биха приели такъв вид, и освен тъй като Борисов съобщи обществено, че " е най-големият другар на Асен Василев ", само че и тъй като това би осъществило изцяло тяхната цел - коалиция сред двете първи политически сили.

Демократична България обаче, по-малкият сътрудник в обединението, е на напълно друго мнение. Независимо от слуховете, че Христо Иванов бил " за " кабинет с ГЕРБ, от " Да, България " желаят тъкмо противоположното - експертен кабинет, нещо като " служебно държавно управление на Народното събрание ". Хората на Иванов са твърдо срещу поддръжка на мандата на ГЕРБ и влизане на политически фигури в вероятно държавно управление.

" Нито Бойко, нито Асен, нито Кирил... Малоумно е да сложиш в кабинета фигури, които гневно са се съпротивлявали против ГЕРБ, а в този момент ще търсят поддръжката им. Комично е. Точно по тази причина ние в " Да, България " не номинирахме министри ", съобщи човек от партията.

Другата версия за непредвиденото изказване на Кирил Петков е, че от " Продължаваме промяната " са решили да провалят кабинета на ГЕРБ " със илюзия ".

Звучи много задкулисен - втората политическа мощ да подаде сигнал, че е подготвена да направи коалиция, да стартира договаряния и да ги протака през седмицата. ГЕРБ, обнадеждени от такова развиване, да подценен сегашните си евентуални сътрудници - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Към края на седмицата Политическа партия внезапно да се отдръпна, а Движението, социалистите и хората на Трифонов към този момент да са задоволително афектирани и да откажат поддръжка. На въпрос към човек от партията за какво Петков е направил това изказване, отговорът беше:

" Нарочно. "

Тази версия обаче издиша - Борисов е умел състезател и не би заложил единствено на една карта, колкото и привлекателна да наподобява тя. Дори при съществуване на договаряния с обединението ПП-ДБ, в досието на Мария Габриел евентуално ще има списъци на две вероятни държавни управления.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР